De store vandhjul i Hama

vandhjul3
Hama ligger i Syriens hjerte: midt mellem de to hovedbyer Aleppo og Damaskus og midtvejs mellem kysten og ørkenen. Byen var en vigtig station på Silkevejen, hvad mange karavanestationer vidner om. Byens traditionelle silkeindustri trives stadig.
Byen er imidlertid mest kendt for sine store vandmøller ”Norias”, som ligger langs Orontofloden, Syriens største vandløb.           
 
 

At skulle flytte vand opad fra en flod til marker, der ligger højere er et problem, man ikke har hvor vandet kommer fra bjerge, hvor man kan udnytte tyngdekraften.
Problemet er løst med de såkaldte underfaldshjul, hvor kraften til at dreje hjulet kommer fra flodens løb. Det kræver altså en flod med en vis fart på.
For at forbedre og regulere vandets fart bliver der bygget et slusesystem, som kan åbnes og lukkes efter behov.
Hjulet er så i sin ydre krans forsynet med kamre, som fyldes med vand, når hjulet drejer gennem vandet og tømmes på toppen ud i aquadukter, som så ved tyngdekraftens hjælp fører vandet ud på markerne, eller hvor det nu skal bruges.
De største hjul er 20 meter i diameter og kan hæve 2500 liter vand i minuttet.

Der er bevaret 17 hjul i Hama, men engang har der været langt flere. De stammer fra 1400-tallet og bliver nu holdt ved lige til ære for turister. Deres funktion er overtaget af diesel drevne pumper.

Hvert hjul har sin egen lyd. Sagn fortæller, at hver af dem har sin egen ånd. Håndværkere der skal holde dem ved lige kan alene på lyden sige om der er problemer og hvorfra det måtte stamme.

vandhjul1

Hama er imidlertid også kendt, som det sted hvor modstandere af regimet - især islamister - blev nedkæmpet med hård hånd i 1982. Byen blev bombet, og mange mennesker omkom.

Byen er stadig præget af islamisk strenghed. I 2011 er der igen udbrudt hårde kampe i byen. Hvad det vil ende med ved ingen.

 


Til top
vandhjul2