Riat Det traditionelle private hjem
spise 1sal
Gårdhaven er altid husets centrale rum 1. sal var kvindernes

Huse er naturligvis forskellige efter hvilken status og hvor velhavende indehaveren er.
Men grundprincipperne overholdes.

På planen til venstre ses grundplan over et større hus i to etager.
Til venstre indgangen, hvor modtagelsesværelserne følger. Hvis man går videre ind til højre følger de private rum arrangeret rundt om en åben gård.

Mange velhavende borgere havde før 2 - 4 koner og de skulle alle have deres private rum. Det forklarer alle de mange mindre værelser på 1. sal.

husgrundplan
I det traditionelle privathus er grundprincipperne:

At huset vender indad. Fra gaden ser husene ganske anonyme ud. Gennem indgangsdøren kan man ikke se ind i huset, gangen vil være bøjet eller, der vil være en dør mere.
Det offentlige og det private er strenge adskilt.
Inde i huset er der også en meget streng adskillelse mellem det område, hvor husets herre modtager gæster og forretningsforbindelser og kvindernes område, hvor der absolut ikke er adgang for mænd udenfor den allernærmeste familie.
hvile2
  Riatten kan være restaureret med moderne materialer
trappe bade
Farver alle steder Her er ingen hvid sanitet!
Husets centrale rum er gården hvortil alle værelser har udgang.

Hvis huset er nogenlunde stort vil der være et springvand og evt. nogle træer arrangeret efter princippet med de fire dele. Gården kan have fire mindre kilder.
derige
Hos de rige overholdes grundreglerne Dekorationer viser status
derige3 dekoration

Op gennem den 20. århundrede flyttede mange velhavende borgere ud fra medinaet ud til mere moderne og bekvemme huse og efter lod de traditionelle boliger til "rotterne".

Efter turismen har taget til, er mange af de traditionelle huse restaureret og indrettet til hoteller eller restauranter, hvor europæere kan nyde ægte orientalsk atmosfærde.

taget

Tagetagen bruges nu til spisepladser, solbadning og hygge
 
hjemme

Rummene har traditionelt ikke haft faste funktioner. De kunne tjene til soverum, opholdsrum eller køkken alt efter vejret.
Om sommeren sover man ofte på taget, hvor der er lidt kølighed. Om vinteren flytter man sammen rundt om kulbækkenet i mindre rum for at holde varmen.

Det betyder at "møbler" let kan flyttes. Små lave borde, puder og tæpper og måske en bænk langs væggen det er lige til at flytte, hvis vejret tilsiger det.


I nutidens riatter kan der godt snige sig enkelte europæiske plastikmøbler ind.

til top se mere
I Marokko og andre arabiske lande bygger man ikke et hus færdigt. Der er mulighed for udvidelser, når familien vokser, når næste generation også skal være der, eller der kommer en ny kone i huset. Det giver ofte en noget - i vores øjne - kaotiske arkitektur.
Selv nu ser man mange huse hvor jernskelettet stikker op. Der er gjort klar til næste udvidelse.