Ørkenborge
Ikke langt fra Amman, Jordans Hovedstad, begynder ørkenen.
På grænsen til de øde områder findes en række "borge" eller ørkenslotte. Hvornår de er bygget er omstridt, men i 600 eller 700-tallet er der nogenlunde enighed om. Hvad deres formål har været er også til diskussion. De har måske været brugt af herskeren som jagtslotte, som værn mod beduiner eller som karavanestationer. Eller måske en kombination?
borgjordan1
murjordan

Qasr el-Kharaneh er en kvadratisk blok 36 meter på hver led. En fantastisk bygning i ørkenen, som formentlig er bygget af ummayadeherskeren Walin 2. i begyndelsen af 700-tallet.

Murværket er lokale sten, der med stor omhu er anbragt i rækker og limet sammen med mørtel. Der har også været overskud til små dekorative striber.

   

Qusair Amra

I 1985 blev badeanlægget Qusair Amra af UNESCO erklæret som en del af menneskehedens arv.
Det er især de mange frescoer, der er helt unikke. Det har betydet at denne charmerende bygning og dens dekorationer nu bliver restaureret.

Bygningen er bygget af ummayaderne til bad, afslapning og underholdning for kaliffen og hans gæster. Der har været andre bygninger i nærheden, men de en nu kun ruiner.

badjordan

loftbadjorden

I kuplen i et af baderummene ses resterne af en fresco, der forestiller flere stjernebilleder.
Imidlertid er det ikke den himmel man så i ørkenen på den tid, men derimod er billedet malet efter et antikt manusskript.
Vægbillederne viser den samme forbindelse til antikkens traditioner og teknikker.

danseribadet

Badeanlægget indeholder de traditionelle rum og en sal, hvor man kunne slappe af og underholde sig med sang, vin og dansende smukke kvinder - hvis man skal tro de mange freskoer på lofter og vægge. Lokale guider prøver at bortforklare herskernes uislamiske opførsel.

Kalifenpaladset Mschatta nær Amman
pergamon2 pergamon223
På Pergamonmuseet i Berlin findes den fragtfuldt udskårne facaden af endnu en ørkenborg fra Jordan. Fra midt 700-tallet.
Den osmanniske sultan forærede det til den tyske kejser Wilhelm 2.
 

Qasr el-Azraq

"Til sidst gav himlen kun væde, og ingen kunne nærme sig os. I ensomheden lærte vi at kende alle ulemperne ved at være indespærret i sådanne skumle, gamle, ukalkede paladser. Regnen silede ned langs de tykke mure og sprøjtede ud i værelserne gennem sprækkerne"

"I disse lange, ensformige nætter var vi sikre mod omverdenen. For det første var det vinter, og i regnen og mørket var der kun få, der turde vove sig enten over lavalabyrinten eller gennem sumpene, de to eneste adgange til vores fæstning."

Fra T.E. Lawrence: "Visdommens syv søjler"

I vinteren 1917 til 1918 måtte både den britiske hær og beduingrupperne bare vente på foråret inden de afgørende slag mod tyrkerne kunne indledes.

lawrenceborg

Qasr el-Azraq ligger i en oase på et strategisk vigtigt sted. Borgen fungerede allerede i 2. århundrede under romerne, hvor den indgik i forsvaret mod beduiner.
Alle senere erobrere - også den arabiske beduinhær i 1. verdenskrig - har brugt borgen og bygget til og om. Byggematerialet er områdets sorte basalt.

til top