Moskeens form og funktioner

minareter

Moskeens funktioner

Alle steder i den muslimske verden rækker minareterne mod himlen og derfra kaldes til bøn 5 gange om dagen.
Bøn er moskeens vigtigste funktion, men slet ikke den eneste. Her kan der holdes skole, være bibliotek, og man kan tage sig en lur i rolige omgivelser, sladre lidt med bekendte medens børnene leger. I større moskeer vil det også være muligt at spørge en imam til råds om livets store og små problemer.

Efter det arabiske riges grundlæggelse i det 8. århundrede blev der bygget store og små moskeer overalt.
Der kun een ting de alle har til fælles: en væg med en niche (mirhab) der viser bederetningen mod Mekka. Som regel er der også vand til den rituelle afvaskning. Sand kan være en erstatning, hvis vand er utilgængeligt-

Store og små moskeer
moskegaard

En mur, der omkranser et område, som lukker hverdagen ude med skyggefulde arkader og lyden af rindende vand - er paradisets forgård.

 

vaskjerusalem

I gården, hvor der er skygge, findes som regel rindende vand til den rituelle afvaskning.


Selve bedehallen har en væg "kiplavæggen" med nichen mod Mekka. Nichen "mirhab" i shiamoske i Damaskus. Nichen er ofte smukt dekoreret.

En lur i moskeens skyggefulde arkade tager ingen anstød af.

sylamania
Sülrymaniye moskeen i Istanbul bygget i 1500-tallet for at vise verden, hvilken pragt, magt og rigdom den nye magthaver i Konstantinopel havde. Læg mærke til den særlige ottomanske minaret, tynd som en blyant, og den store brug af både hel- og halvkubler. Begge dele karakteristisk for den tyrkiske arkitektur.

grimmoske

iranmoske
Sågrimme kan nutidens moskeer også være!
Fra Amman, Jordan
I den morsommere ende.
Nyere moske i Iran
Minareter

Såvel Moskeer som madrassaer har ofte en minaret, et tårn som kan have mange forskellige udformninger og funktioner.
 I dag bruges højtalere til at udsende bønnekaldet fra minareten. Det kan få os til at tro, at sådan har det altid været. Men det siger egentlig sig selv, at før højtalernes tid kunne den menneskelige stemme ikke høres fra 60 meters højde gennem byens støj.

På arabisk hedder minaret "mamar", et ord der har samme rod som lys eller ild. Tårnet kan have tjent som fyrtårn eller udkigstårn efter brand.

Hovedbetydningen var oprindelig magtpolitisk. De muslimske lande var for de flestes vedkommende kristne, da islam ankom. De kristne kirker havde tårne som synligt symbol,  og minareterne kom til at symbolisere og vise Islam som en sejrende magt. Nu er det så blevet tradition.
Minareter kan have mange former, som er karakteristisk for et bestemt område eller periode.
Yderst til venstre andalusisk-marokkanske form, dernæst syrisk og til højre den blyanttynde tyrkiske. Nedersk et eksempel på den iranske minaretform - her er altid to slanke søjler.

marokkominaret

iranloft iranminaret
til top