Marokkos kongebyer - Marrakech
marudsigt margydekvinde
Marrakech bliver kalde "den røde by" ikke uden grund.
marhandelshus fnapladsen
Handelshus og markedsplads. Handel var og er stadig byens livsnerve.
margyde marhandel
Alle steder købes og sælges der alskens varer. Meget er produceret lokalt i de mange små værksteder.
marhestevogn marroedeby
Byen er stadig præget af mange smalle gyder, så æsler sørger for megen transport i den gamle by.
marlamper martaadrejning
Trædrejer med smidige fødder, smede, farvere, vævere og mange andre håndværkere arbejder i deres små boder, hvor man er velkommen til at kikke på og eventuelt få en sludder - og naturligvis også gerne købe.
gadehandel marcafe
fnaaften Håndvævede tæpper hænger på hustagenemecfna
Om aftenen bølger røgen fra de mange udendørskøkkener over pladsen. og hvis man trænger til et lækkert og billigt måltid er Fna pladsen stedet.
henna fod
På Fna pladsen kan man også få henna på både hænder og fødder
mecsadigrave benyseph
Saadie gravene fra 1500-tallet Madrassa Ben Youssef oprindelig bygget i 13oo-tallet, siden restaureret adskillige gange.
Kort om byens historie.

Fra midten af 1000 tallet til 1269 var Marrakech hovedstad i dels almoraviderne og dels i almohadernes imperium. De to dynastier bekæmpede hinanden og byen blev ødelagt i 1147 for derefter at blive genopbygget. I 1269 var det imidlertid slut, da endnu et dynasti - mereniderne - erobrede magten og flyttede hovedstaden til Fez. Det betød at byen forfaldt.

Almohaderne var meget fromme folk og de lod bygge en række moskeer, bl.a den store og dominerende bygning Koutoubia moskeen, hvis minaret kan ses langvejs fra.

Sadi dynastiet gjorde igen byen til hovedstad (1520-1668) genoptog fra midten af 1500-tallet byggeaktiviteten og fx Saadi gravene stammer fra denne periode. Der blev også bygget en antal brønde og badeanstalter til gavn for byens indbyggere. Handlen var igen blevet vigtig nu med atlanthavnene som mål.

Borgerkrige, plyndringer og ødelæggelser ville dog ingen ende tage og fra slutning af 1600-tallet blev byen gentagende gange belejret og brændt af. Vi skal helt op til 20. århundrede før der igen kom lidt liv i byen.

Borgerne var dog intenst imod europæisk indflydelse og lynchede i 1907 den franske guvernør, hvilket fik franske tropper til i 1912 at besætte byen. Den franske indflydelse blev stærk. Rundt om den gamle by blev der bygget efter fransk mønster med brede og lige boulevarder og smukke beboelseshuse til overklassen. Nu er byen blevet den største turistattraktion i landet.

til top