Mad i Marokko
tagteresse

I Marokko har de fleste gifte kvinder stadig tid til at lave mad fra bunden. Markeder bugner af vidunerlige grøntsager og mangefarvet frugt. Der er levende kyllinger og friske fisk - så det er bare at gå i gang.

Der findes mange dejlige tagcafeer, hvor der serveres dejlig og ikke alt for dyr mad!

Oliven i alle farver og kvaliteter tilbydes. Husmoderen sylter dem så i sin helt egen krydderblanding. Oliven spises som appetizer eller i retter med kylling. Meget af den store olivenproduktion bliver til olie - verdens bedste, siger de! oliven
divfisk snegle
Friske fisk og skaldyr bliver bragt ind fra Atlanterhavet.

Brød udgør en del af alle måltider. Det mætter og er forholdsvis billigt.

Husmoderen laver dejen og bringer den så til kvarterets bager, som for en lille sum bager brødene i en stor ovn. Hver familie har sit stempel, så man kan kende sit eget brød.

Der er frisk brød på bordet hver dag.

Brødet gør det også ud for kniv og gaffel. Man brækker blot et stykke af brødet og tager så en portion fra det fælles fad.

(Turister får dog altid egen tallerken og kniv og gaffel)

broed
kamel frugtoggroent
Kamelkød er en dyr spise, men meget lækker. Grønsager så store og friske, som de kun ses sydpå.
krydderier

Krydderier, nødder, mandler og tørred frugt er det der giver marokkansk mad sin egenart. Friske krydderurter især mynte, persille, timian og korianter giver smag til mange retter.

Ingefær, kanel, chili, spidskommen, paprika og safran. Det helt særlige er husmoderens egen krydderblanding. Den kan indeholde 25-30 forskellige ingredienser - men det er en hemmelighed!

Marokkansk mad er ikke stærk, men fyldig smagende, ofte lidt sødere end vi er vandt til. Svesker, abrikoser, rosiner og anden tørret frugt bruges også sammen med kød.

Tajine er en lerskål med låg, hvor dampen kan komme ud. Den sættes på et stativ med glødende trækul og kan så stå og simre i timevis. Kød eller fisk, grønsager, frugt, krydderier bliver vidunderligt møde og saftige.

 

tajiinklar
  Markedets "fast food" restaurant har en række tajine klar til frokost.
tilberedning cuscus
Couscous - Marokkos nationalret - er somregel byggryn behandlet på en særlig måde. Tilberedning foregår i en særlig gryde, der har flere "etager". De ingridienser, der skal koge længst, kommer i nederste etage, og står så og simre stille i flere timer. Til sidst kommes couscous grynene i den øverste gryde og bliver mørnet over dampen fra kød og grønt. Couscous serveres ved at grynene lægges på en flad tallerken eller fad, så lægges de nu meget møde grøntsager overpå i smukt mønster. Kødet til slut samme med væden fra gryden!
smaaretter

Måltidet begynder med supper eller småretter, som spises med brød til.

Hovedretten kan være en tajiin med kød eller fisk og diverse grønsager. Den kommr rygende varm på bordet og tjeneren fjerner så låget til alle delikatesserne. Couscus er en anden traditionel mulighed.

Desserten er enten søde kager eller frugt. Fx den delikate appelsinsalat med kanel.

Velbekomme!

  tajiin
Desserten er enten søde kager eller frugt.. Her appelsiner med kanel.

Desserter er efter vores smag meget søde. Har man en sød tand er Marokko landet!

appelsindesseert kager
te Alle måltider slutter af med te, som skænkes i dekorerede glas og, hvis man ønsker det, med mynteblade i.
Bordet dækkes med farvestrålende duge og porcelæn. Mange restauranter er indrettet i forhenværende borgerhuse.
smuktbord restaurant
I Marrakech kan man også spise lækker of billigt på Fna pladsen, hvor kød og fisk på spid med salat ser fristende ud. fnamad
til top