Libanons dannelse 1920
Libanon indenfor de nuværende grænser har ikke eksisteret før 1920.
Det er - som de fleste andre stater i Mellemøsten - et resultat af engelsk franske interesser/modsætninger under og efter 1. verdenskrig.
Frankrig fik de områder, der nu udgøres af Syrien og Libanon, som mandater under Folkeforbundet i 1920. Mod syd fik Storbritannien Palæstina, og det der nu hedder Jordan og i øst, det der nu hedder Irak.
Straks efter at den nykronede syriske konges hær var nedkæmpet af den franske juni 1920, blev området delt og Libanon skåret ud af Syrien.

Stor eller mindre Libanon?

Libanons grænser: Under osmannerne fik dele af de libanesiske bjerge internt selvstyre i 1861, og de kristne maronitter mente på denne baggrund at være en ”nation” adskilt fra det arabiske Syrien. Maronitterne så det nye Libanon som en kristen ø i et hav af muslimer.

Vestlige firmaer havde siden midt i 1800-tallet haft væsentlige interesser i Libanons bjerge især indenfor silke og tobaksfremstilling. Det var især de kristne købmænd og fabrikanter, der høstede gevinsterne. Kristne missionærer etablerede undervisning og hospitaler og den vestlige kristne indflydelse blev afgørende for Libanons skæbne frem til i dag.

greaterlibanon

Det lyse område angiver Mount Libanon. Den stiblede markering Libanons grænser fra 1920.

  Det libanesiske bjergland ville imidlertid ikke være økonomisk bæredygtigt, så resultatet blev det ”Storlibanon” vi ser i dag. Det betød at store grupper af sunni muslimer og druzere kom under kristent herredømme. Det skabte naturligvis enorm frustration blandt de, som hidtil havde været de dominerede.
Rødderne til den libanesiske borgerkrig er dybe! 

I midten af 1800 tallet kom det til borgerkrig i området. Druzere og maronitter røg i struben på hinanden. Druzernes trænede krigere fik overtaget. Det kostede tusindvis af kristne liv, hvilket fik franske tropper til at gribe ind for at redder de kristne og dermed franske interesser.
1860 blev det år hvor borgerkrigen kulminerede. Året blev afgørende for Libanons skæbne frem til i dag.
Kristne, og det vil først og fremmest sige maronitterne, knyttede sig til Frankrig og mod sine arabiske naboer. Bevidstheden om at være et truet mindretal har aldrig siden forladt maronitterne.

martyrminde

Mindesmærke for martyrerne fra 1860

til top Begivenhederne i 1860 blev et skræmmebillede og traume for maronitterne på hvad der kunne ske.