Marokkos kongebyer - Fez
fezbab

Fez er den ældste by i Marokko grundlagt helt tilbage i 700-tallet. Den er en arabisk by i modsætning til Marrakech, der er af berbisk oprindelse.

Den har været hovedstad i flere lange perioder indtil den franske administration i 1912 flyttede til Rabat, som fortsat er landets hovedstad.

1248 og 300 år frem blev Fez hovedstad i merinidernes rige. Det blev byens store tid, hvor de mange pragtbygninger blev bygget.

Da hovedstaden i 1549 igen flyttede til Marrakech mistede Fez noget af sin pragt. Det åndelige føreskab i området stod og står stadig. Franskmændene mødte så stor modstand i byen at de foretrak at flytte administationen til Rabat.

fezmadrassa
  Fez er fuld af pragt
forberedelseboen kairaouinemoskeen
Karouin moskeen er landets religiøse centrum. Her uddannes de religiøse jurister "ulemaer" og deres mening er yderst vigtig for den troende befolkningens opfattelse af magthaverne. (Der er ikke adgang for ikke troende)
keramik fezgadehandel
haendarkkobber fezkaffekander
Fez har den største og mest fantastiske suq, hvor handlende og håndværkere arbejder i åbne værksteder
fezgarveri fezlaeder
At garve skind er en meget gammel tradition i Fez. Efter den ildelugtende proces bliver skindene syet til de lækreste tasker, jakker og naturligvis marokkopuder og tøfler.
til top