Marokkos byer - Essaouira
essauriahavn

Essaouria er nu en turistby med strandliv, vand sport og musikfestivaler. Byen har gennem tiden tiltrukket mange kunstner, og der er nu mange gallerier og udstillinger.

Bl.a. har danskeren Frederik Damgaard indrettet et galleri, hvor der udstilles ny lokal kunst.

strandliv

essauriamaager

Allerede fønikerne havde interesse i området pga en snegl! Purpursneglen hvoraf man udvandt den kostbare farve, som kun de allerrigeste måtte bruge, fandtes ud for kysten. Da der ikke var flere snegle at finde, blev stedet glemt og var uden betydning i mange hundrede år.

Den nuværende by blev grundlagt i 1760-tallet som en havneby, der skulle tjene atlanthandlen. Der var mange europæiske og jødiske købmænd, som var engageret i handel med guld, slaver og elfenben. I 1860 var der omkring 4000 jøder. Europæerne var ikke underlagt sultanens juristiktion, og denne frihed blev solgt for høje priser. Ved slutning af 1800-tallet blev handelsruterne lagt om og byen mistede sin handelsmæssige betydning.

essauriahaandvaerk essauriagyde
Byens er planlagt af en fransk arkitekt - Theodor Cornut - gaderne er ikke helt så smalle som i arabiske byer og hovedstrøgene er præget af forholdsvis lige gader.
essauriahavn essauriaby
Fiskeriet, der drives fra både store og små både, har stadig stor betydning. Byen blev naturligvis omgivet af en mur med tårne og kanoner - et værn mod pirater.
konsulat

Konkurencen mellem europæiske magter var hård, og der var altid faren fra sørøvere. Også Danmark forsøgte at gøre sig gældende i handlen på Marokkos kyst.

I Essouria kan man stadig se rester af det danske generalkonsulat, som blev bygget fra 1765. Huset er nu i en sørgelig forfatning.

En riat i Essaoira
center oppefra
Mange ældre borgerhuse er ombygget til beskedne men meget hyggelige hoteller. Rundt om den centrale gård ligger værelserne.
udsigt kysten
Fra taget, hvor man spiser, hvis vejret tillader, er der en dejlig udsigt over byen og over Atlanterhavet.
til top om riatter