Amman - Jordans hovedstad
Amman har navn efter ammoniterne, som omtales i Gamle Testamente.
Omkring år 1900 var Amman en landsby med et par tusind indbyggere. Amman er en næsten ny by, hvor størstedelen er bygget efter 2. verdenskrig.
Der er ikke meget "orient" over den. I dag har den ca. 2.5 millioner.
Amman blev valgt som hovedstad fordi den ligger i "midten", hvor ørkenlandet mødet de mere frugtbage områder mod nord.
ammanlars
ammanlars3 Indtil romerne erobrede området i 63 f. Kr.og gjorde det til provinsen Syrien, var Amman, som romernes kaldte Philadelfia, en mindre provinsby.
Storhedsperioden kom da handlen blomstrede i den romerske periode. Amman huser flere romerske ruiner bl.a. et teater. De ruiner vi ser i dag stammer for de flestes vedkommende fra 1. og 2. århundrede e. Kr., hvor Amman på linie med andre handelsbyer nød godt af romerfreden.
Fra den første kristne periode er der få uanseelige rester tilbage.
Byens erhvervsliv led stærkt under persernes erobring i begyndelsen af 600-tallet og dens betydning faldt.

I byens centrum er der rester af et romersk teater. Det vidner om at byen engang var en vigtig provinsby.

 


På en af byens 7 høje findes citadellet, som rummer bygninsrester fra flere perioder. Ummayaderne forstærkede befæstningen og må altså have anset byen for at have en vis militær betydning. Kilderne til byens videre historie er få og usikre. Det kaldes byens "historieløse" periode.

I slutningen af 1800-tallet indvandrede der tjerkesser, et muslimsk forkeslag fra Kaukasus området. "Det var ikke godt for ruinerne" som en tysk arkæolog skrev i 1908.

I 1924 blev byen hovedstad i Transjordanien, og i 1950 erklærede kong Abdullah Amman for hovedstad i det haschmitiske kongerige.

Byen voksede voldsomt, som følge af de statslige institutioner, den almindelige befolkningsvækst og tilstrømning af mange palæstinensiske flygtninge fra krigene i 1948 og 1967. Og igen under golfkrigene måtte byen finde plads til nye hundredtusider af flygtninge. Den seneste flygtningestrøm fra Syrien er blevet anbragt i lejre i den nordlige ørken.

ammanlars2

Fra citadellets ruiner er der udsigt over byen.

modernemoskeammanI byen kan man også se moderne moskebyggeri. Her Kong Abdullah moskeen færdigbygget i 1989. gadeammanSom i alle byer i Mellemøsten er der også i Amman en livlig gadehandel.

til top