Beirut - som jeg oplever byen!
Der er meget her, som ikke er, hvad det var engang, eller hvad vi venter, det skulle være.
Borgerkrig og Israels gentagende bombninger har taget glansen af den by, som engang blev kaldt Mellemøstens Paris.
beirut3
beirut2

Men Beirut ligger ved Middelhavet, det giver en vis charme. Langs vandet er der en lang promenade, som vrimler med unge par, gamle mænd der forsøger at fange en fisk eller to, sælgere, legende børn og turister, alt i medens de største fire- hjuls trækkere, skinnende Mercedes og BMW drøner forbi.

Rundt om centrum er der mange forfaldne bygninger, nogle har skudhuller eller er simpelthen ikke holdt ved lige i mange år. 

Grunden til at de mange bygninger med skudhullerder fortsat ikke bliver gjort i stand er blandt andet langstrakte juridiske slagsmål om ejerskab og ansvar.

beirut12
På gaderne i centrum går "qvinder" i det strammeste og smarteste tøj og de højeste hæle, nogle i stropløse sommerbluser og muslimske piger med tørklæderne sat op til narrestreger.
De unge på de højeste hæle, og det gælder både dem med og uden tørklæde, vil vist hellere transporteres rundt i åbne sportsvogne, som der er mange af, end at vakle af sted på de noget ujævne fortove.
Tempoet er højt her i Beirut - det samme er støjniveauet - i de evige trafikpropper må man tude i hornet, som om det skulle hjælpe! Der kører adskillige cementblandere rundt i de smalle gader, unge mænd på store brølende motorcykler og for at fuldende billedet er her adskillige kørende ”diskoteker”: unge i åbne vogne for fuld musik.
beirut6
beirut5

Her er forskel på bygninger såvel som på mennesker: der er rige vestlige og der er fattige.

I de nordlige forstæder bor de velhavende (fortrinsvis kristne) med vidunderlig udsigt over Middelhavet. I Beiruts sydligt del klumper palæstinensiske flygtninge og shiiter sig sammen i lejre af blik, plastik og pap.

Det der før var fransk charme kan kun ses i glimt, nu erstattet af moderne anonymt glas, beton og stål. Hele Beiruts centrum blev ødelagt under den 15 år lange borgerkrig og blev overdynget med bomber igen i 2006 efter Israels seneste invasion. Nu er centrum delvis genopbygget i ”gammel” stil – men det er lidt kulisseagtigt.

beirut9

beirut11 Midt på byens centrale plads omgivet af cafeer, restauranter findes det største Rolex ur, jeg nogensinde har set.

Byen ser mange steder ud som om alle er klar til den næste borgerkrig. Utallige soldater står vagt med skarpladte våben. Lange de største gader er der betonpiller, som lynhurtigt kan blive til en vejspærring, og rundt om centrum er alle gader lukket med bomme, som bevogtes døgnet rundt.

(Det er strengt forbudt at fotografere politiet.)

beirut10
til top